Promena klasifikacije delatnosti

Bez autora
Aug 10 2010

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je stupanjem na snagu Uredbe o klasifikaciji delatnosti počela primena Zakona o klasifikaciji delatnosti na osnovu koje ova agencija ima zakonsku obavezu da klasifikaciju privrednih delatnosti uskladi sa onom koja se primenjuje u EU.U skladu sa novim zakonom, APR ima obavezu da sve registrovane jedinice razvrstava prema pretežnoj delatnosti, kao i da taj podatak objavi na svojoj internet stranici (www.apr.gov.rs). Agencija za privredne registre će novu klasifikaciju delatnosti početi da primenjuje od četvrtka, 12. avgusta...

Promena klasifikacije delatnostiAgencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je stupanjem na snagu Uredbe o klasifikaciji delatnosti počela primena Zakona o klasifikaciji delatnosti na osnovu koje ova agencija ima zakonsku obavezu da klasifikaciju privrednih delatnosti uskladi sa onom koja se primenjuje u EU.

U skladu sa novim zakonom, APR ima obavezu da sve registrovane jedinice razvrstava prema pretežnoj delatnosti, kao i da taj podatak objavi na svojoj internet stranici (www.apr.gov.rs). Agencija za privredne registre će novu klasifikaciju delatnosti početi da primenjuje od četvrtka, 12. avgusta.

APR će ove promene obaviti na osnovu podataka dobijenih od Zavoda za statistiku, a u skladu sa Protokolom o razmeni podataka koji su potpisale ove dve institucije. Promene podataka o šiframa i opisu delatnosti obaviće se automatski, pa je neophodno da se svi privredni subjekti i druga pravna i fizička lica registrovana u APR-u o novoj šifri i opisu pretežne delatnosti informišu uvidom u internet stranicu ove agencije.

Ukoliko privredni subjekti, druga pravna i fizička lica smatraju da nova šifra i opis pretežne delatnosti ne odgovaraju njihovoj stvarnoj pretežnoj delatnosti, mogu podneti zahtev za razvrstavanje pod drugom šifrom i opisom delatnosti, ali samo u okviru grane kojoj pripada ta grupa delatnosti.

Pretraga delatnosti koje subjekti mogu menjati biće omogućena preko posebnog servisa na sajtu APR-a, a ova promena biće besplatna i bez donošenja posebnog akta APR-a. Promena grane privredne delatnosti obavljaće se, kao i do sada, na osnovu podnete registracione prijave i propisane dokumentacije, uz plaćanje naknade.

Osnivači novih privrednih društava, preduzetničkih radnji i udruženja imaju obavezu da od 12. avgusta u registracionim prijavama označe pretežnu delatnost u skladu sa novim zakonom i Uredbom o klasifikaciji delatnosti, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik